Roman z Klubu instruktorů pomáhá Katce zdolávat kamenné schody pokryté sněhem.Velikonoční prodloužený víkend posloužil skupině osmnácti mladých lidí, aby vyrazili na turisticko-pobytovou akci do Beskyd a nastřádali tam do nohou první jarní kilometry. Zajímavé na akci bylo, že se takto už podruhé setkala šestice členů mikulovského Klubu instruktorů (KI) a parta dospívajících se zrakovým postižením. Cílem jejich akcí je přiblížit světy dvou seskupení mladých lidí, které jsou vnímány jako rozdílné, ačkoliv se v nich řeší stejné problémy – škola, zájmy, lásky a vztahy s rodiči.

    Andrea naučila Tomáše během jednoho odpoledne taktilní abecedu.Většina zrakově postižených nemá dobré zkušenosti se svými vrstevníky, od dětství jsou vyčleňováni z kolektivu zdravých dětí a občas se stávají i obětí šikany. Mladí lidé pocházející z malého města se zase málokdy dostanou do kontaktu s dětmi se zdravotním znevýhodněním a v dospělosti potom mohou mít zábrany při komunikaci s nimi. Proti takovým oboustranným blokům se snaží organizátorky akcí bojovat. „Tady nehraje žádnou roli, zda někdo vidí a někdo nevidí. Skupina nebo dvojice plní společně úkoly a hraje hry, v nichž záleží především na spolupráci a komunikaci,“ vysvětluje za tým Silvie Pospíšilová. Mladí lidé se tak nenásilně seznamují, učí se vzájemně si pomáhat a dozvídají se spoustu nového o sobě i druhých.

    Společné zdobení vajíček voskem se opravdu dařilo.Na Radhošti si také mnozí sáhli na dno svých sil, když ve smíšených párech ušli sedmnáct kilometrů a po poledni dosáhli vrcholu kopce vysokého 1100 m.n.m. Druhý den věnovali velikonočním tradicím – společnému zdobení vajíček voskem a návštěvě jarmarku v rožnovském skanzenu. Expedice Radhošť 2007 byla částečně hrazena z grantu Nadace Vodafone ČR, který získal KI Mikulov letos na jaře. Tím, že se povedla i tato druhá společná akce a zúčastnili se jí stejní lidé jako na loni podzim, se členové týmu utvrdili v přesvědčení, že jejich úsilí má opravdu smysl. Na podzim 2007 už organizátorky se svými mladými přáteli z řad vidících i nevidících plánují výlet do Znojma a Podyjí.

    Autor