Logo Expedice Mars 2008Od začátku nového školního roku se děti od 10 do 17 let mohou zapojit do zajímavé akce, na jejímž konci ti nejúspěšnější prožijí výcvik v Evropském vesmírném centru a simulovaný let do vesmíru. Akce se jmenuje Expedice Mars 2008. Přihlášku zájemci najdou na webových stránkách s adresou http://mars.zde.cz.

    „Není tam pouze přihláška, ale i vstupní test, charakteristika pěti odborností, ze kterých si musí zájemci vybrat a hlavně rady a informace pro ty, kteří se rozhodnou něco se o vesmíru a Marsu dozvědět,“ říká Slávek Hrzal z občanského sdružení Dětská tisková agentura, které společně s pořadem Domino Českého rozhlasu 2 Praha Expedici Mars připravilo a organizuje. Děti si mohou vybrat z těchto pěti odborností: 1. palubní inženýr a počítačový expert, 2. palubní lékař a psycholog, 3. letec biolog a palubní trenér, 4. letec architekt a geolog a poslední 5. letec dokumentarista.

    Základním předpokladem jak získat letenku do vesmíru je vyplnit přihlášku a vstupní test. V dalším kole budou zájemci zpracovávat projekt na základě vybrané odbornosti. Následuje semifinále v brněnském planetáriu a finále v Evropském vesmírném centru v Belgii. Výcvik a simulovaný let je naplánován na vánoční prázdniny, od 26. do 30. prosince 2008. Dětská vesmírná posádka bude mezinárodní, společně s našimi dětmi projdou výcvikem i děti ze Slovenska.

    „Protože se simulovaný let do vesmíru uskuteční těsně před Českým předsednictvím Evropské unii, pošlou děti astronauti představitelům EU poselství, ke kterému se se svým vzkazem mohou připojit i všechny další děti. Formulář naleznete od listopadu na webových stránkách http://mars.zde.cz. Samozřejmě, že vybraná dětská vesmírná posádka má výcvik i let zdarma,“ doplňuje Slávek Hrzal.

    Záštitu nad Expedicí Mars 2008 převzal generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík, patronem expedice je europoslanec a kosmonaut Vladimír Remek.
    Expedice Mars 2008 je součástí Světového týdne kosmonautiky.
    Expedice Mars je součástí kampaně Evropa mladýma očima.

    Fotoalbum z loňské Expedice Mars na této adrese: http://dta.rajce.idnes.cz/EM2007/

    Autor