Obálka Archy č. 4/2009Čtvrté číslo letošního ročníku zpravodaje Archa, rozšířené z obvyklých dvaceti na dvaatřicet stránek, se již tradičně zaměřilo na prestižní prezentační akci dětských a mládežnických spolků – Bambiriádu 2009. Bambiriádní „speciál“, vydaný tiskem koncem července, je nyní dostupný i v elektronické podobě na webu České rady dětí a mládeže (ČRDM). Pojďme jím tedy alespoň v krátkosti zalistovat.

    S novou Archou se vypravíme na pražský Střelecký ostrov, kde zmíněnou celostátní akci slavnostně otevřela manželka prezidenta republiky (Paní Livia Klausová zahájila Bambiriádu 2009); podíváme se ale i do bambiriádních areálů v řadě jiných míst, a to jak v textech (např. Brno: Bambiriáda s drakem ve znaku, Do bambiriádních areálů zamířily tisíce lidí, Dětské spolky nabídly program desetitisícům návštěvníků, www.bambiriada.cz), tak také ve fotografiích.

    O smyslu celé akce se poutavě rozepsala hned v úvodním fejetonu Hořké pampelišky Marie Molková – Hromča. Kromě jiného konstatuje: „V pořadí jedenáctá Bambiriáda ukázala činnost občanských sdružení dětí a mládeže a středisek volného času. Splnila i další úkol – osobně představila lidi, kteří za vším stojí a kteří by měli dostat důvěru rodičů. Takovou, že jim bez výhrad (tedy to nadsazený výraz…) předají svá dítka, a dovolí tak zásah do výchovy, myšlení, ideálů a života vůbec.“

    „Čtyřka“ Archy přináší rovněž rozhovory s pěti laureáty a laureátkami Ceny Přístav, udělené u příležitosti letošní Bambiriády (Stojí za to se dětem věnovat, O dětské spolky je v Pacově mimořádný zájem, Spolková činnost mládeže nemůže být opomíjena, Pracovat s dětmi je jako plnit nákladem prázdné loďky, Cenu Přístav vnímám jako impuls k další činnosti). Reflektuje také skutečnost, že Česko v červnu zasáhly třetí nejhorší záplavy v novodobé historii země (Povodně, povodně, povodně…, Tábory a povodně, Nabídka bezplatných táborů pro děti postižené záplavami) a všímá si i dvou dalších „nebambiriádních“ témat (Kodex na jednu stránku, Ohlédnutí za českým EuroGlobe).

    V jednom z několika namátkou vybraných výroků na adresu jedenáctého ročníku tradičního podniku, uspořádaného ČRDM, poznamenal Ondřej Liška (ve funkci ministra školství, mládeže a tělovýchovy) toto: „Bambiriáda je konkrétní ukázkou aktivit české mládeže a jako takovou je vhodné ji prezentovat i našim evropským partnerům. Je to dobrý příklad iniciativy, která může inspirovat ostatní.“ Bambiriádní Archa je mj. dokladem toho, že nezůstalo jen u slov, ale že se organizačním týmům podařilo dát jim zcela konkrétní obsah – a vlastně i kýžený mezinárodní přesah (mj. Jak přijeli Izraelci na Bambiriádu v zimě, Bambiriáda 2009 v Žilinskom kraji, Youth Event den po dni).

    Ve formátu PDF si můžete Archu č. 4/2009 prohlédnout ZDE.


    Témata Archy v roce 2009 spolu s termíny uzávěrek příspěvků pro jednotlivá čísla naleznete ZDE


    Autor