Koncertem „Květnová fontána folkloru“ ve Velkém sále Termálních lázní Velké Losiny slavnostně zahájí Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů (BROLN) se svými sólisty v pátek 10. května 19. finále Celostátní soutěže dětských zpěváků lidových písní Zpěváček 2013.

    Koncert, který předznamená dva víkendové dny plné dětského zpěvu a patří již tradičně ke skvělým kulturním zážitkům, bude letos věnovaný legendárnímu Janu Rokytovi – dlouholetému předsedovi finálové poroty Zpěváček. I když pozemská pouť tohoto mimořádného folkloristy vloni v létě neočekávaně skončila, zůstalo po něm bohaté hudební dílo, které bude svébytnou muzikantskou osobnost všem ještě dlouho připomínat.

    V obci pod Hrubým Jeseníkem bude BROLN spolu s Lidovou muzikou souboru Gaudeamus VŠE Praha „jistit“ výkony padesáti zpěváků ve věku od osmi do patnácti let, které nominovaly do celostátního kola regionální soutěže z celé republiky. Na dvou semifinálových přehlídkách v sobotu 11. května v Termálních lázních Velké Losiny odborná porota vybere dvě desítky nejúspěšnějších, které vyšle do nedělního finále 12. května, z něhož vzejdou nositelé nejvyšších titulů Zlatý, Stříbrný a Bronzový Zpěváček, Ceny Jaroslava Juráška a dalších čestných cen. Průběh finále bude nahrávat Český rozhlas Ostrava a videozáznam pořizovat Studio Vemori.

    Zkrátka nepřijdou ani obyvatelé a návštěvníci Velkých Losin. Již v pátek 10. května dopoledne zhlédnou děti MŠ a ZŠ Velké Losiny koncert zahraničních zpěváčků, vítězů spřátelené soutěže Slávik Slovenska a pěveckých talentů z Izraele, Bulharska, Ruska a Rumunska. Pro veřejnost vystoupí zahraniční děti následující den v areálu Ruční papírny Velké Losiny, kde bude od rána probíhat kulturní a zábavný program včetně tvůrčích dílen, prezentace Hasičského záchranného sboru a Policie ČR.

    Zveme vás do Velkých Losin slovy jejího starosty Norberta Pfeffera: „Obec Velké Losiny opět s radostí přivítá všechny soutěžící s jejich doprovody, zahraniční hosty, osobnosti kulturního i politického dění, a také všechny návštěvníky, kteří si díky Zpěváčku 2013 stanovili Velké Losiny jako cíl svého výletu. Přeji všem příjemný pobyt ve Velkých Losinách a okolí, milé zážitky, spojené s vystoupením soutěžících dětí a také s doprovodnými programy, které jsou pro vás připraveny.“

    Je třeba dodat ještě to nejdůležitější: velkolosinská přehlídka není pro vítězné zpěváčky tečkou za soutěžním zápolením, ale novým začátkem. Během roku je uslyší návštěvníci na mnoha folklorních festivalech, „pod křídlo“ si je bere BROLN, s nímž získávají další zkušenosti na sólových vystoupeních a rozhlasových nahrávkách.

    Finálová přehlídka Zpěváček 2013 se koná pod záštitou místopředsedy Senátu Parlamentu ČR Zdeněka Škromacha, ministra obrany ČR Vlastimila Picka, generálního ředitele HZS ČR plk. Drahoslava Ryby, hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila a herce Filipa Cíle.

    pořádají Folklorní sdružení České republiky, Český rozhlas, Olomoucký kraj, Hasičský záchranný sbor ČR, Obec Velké Losiny, Ruční papírna Velké Losiny, Asociace krajů ČR, Hanácké folklorní sdružení, Hotel Dlouhé stráně ve spolupráci s regionálními folklorními sdruženími s podporou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Ministerstva kultury ČR a Ministerstva pro místní rozvoj ČR. GENERÁLNÍ PARTNER: Termální lázně Velké Losiny. partneři: Energotis, OSA, Policie ČR, Klub českých turistů, Skaut, Pionýr, TG TISK s.r.o. Lanškroun, CzechTourismus a další. Mediální partneři: Český rozhlas Olomouc, Český rozhlas Ostrava, Mediatel, Radio Proglas, TV NOE, DTA, www.borovice.cz, časopis FOLKLOR, Literární noviny, HALÓ Noviny, ČT 3, Radio Haná, Informační centrum Velké Losiny.

    Autor