Rok 2013 byl od založení občanského sdružení Together Czech Republic ten nejnabitější. V České republice jsme uspořádali 5 výměn mládeže s velmi rozdílnými tématy: natáčení dokumentárních filmů, folklorní tance, evropské volby či nezaměstnanost mladých lidí.

    První projekt „EuroMovie“ se uskutečnil v Bukovině na Jilemnicku v dubnu. V letních měsících následovala výměna „Be Your Own Architect“ v Bukovině a také „Folklore – Culture of Heart“ v Hustopečích. Během tohoto projektu účastníci společně nacvičili taneční choreografii a vystoupili v rámci místní akce Zarážení hory.

    V září naše aktivity pokračovaly u Mnichova Hradiště na projektu „So Media, So Europe“, během něhož účastníci natočili několik krátkých videí a vydali několik výtisků novin. Rok 2013 jsme zakončili výměnou s názvem „Vote for Europe“, která byla opět v Bukovině a zaměřovala na nadcházející evropské volby. Celkem se našich výměnných akcí v České republice za rok 2013 zúčastnilo přes 160 mladých lidí z různých evropských států. Řada z nich pocházela ze znevýhodněného prostředí – např. jsou nezaměstnaní, nedokončili studium či patří k menšině.

    Mezi naše další činností patří i vysílání českých účastníků do zahraničí na podobné projekty (výměny mládeže, školení atd.). Letos to byl opět rekordní – 26 akcí (tedy v průměru jeden projekt každé dva týdny) a přes 170 vyslaných účastníků. Mladí Češi se tak díky nám podívali do těchto zemí: Francie, Lucembursko, Velká Británie, Nizozemí, Makedonie, Estonsko, Polsko, Slovensko, Turecko, Španělsko, Litva, Slovinsko či Belgie. Dvě výměny mládeže („Sport it“ v Estonsku a „Sign up to play“ v Nizozemí) byly zaměřeny na integraci slyšících a neslyšících.

    Podobné akce však zdaleka nejsou jediným typem projektů, které má Together na svědomí. Dokonce rozšiřujeme naší cílovou skupinu – zahrnuli jsme i dospělé. V minulém roce jsme byli zapojeni do dlouhodobého projektu „Let’s Build Europe Together“ z programu Grundtvig. V jeho rámci jsme na školení pro dospělé účastníky vyslali skupinky 5-7 českých zástupců, a to do Lucemburska (březen) a Francii (říjen). Zároveň jsme jeden obdobný seminář uspořádali i v srpnu 2013 v České republice. Během týdne aktivit v Praze jsme navštívili i Pardubický kraj, kde se nám dostalo přivítání na magistrátu a v místních organizacích.

    Důležitým okamžikem pro Together Czech Republic byl postup našeho projektu „Let’s Be Eurocitizens“ z roku 2011 do finále mezi 25 nejlepších projektů, a to u příležitosti 25.výročí evropských programů pro mládež. Finále se odehrálo během Evropského týdne mládeže v květnu v Bruselu za přítomnosti našeho zástupce. Dalším oceněním pak bylo jmenování Evy Peterkové z Together Czech Republic na pozici český Youth Ambassador.

    Co se propagačních akcí týče, mohli jste nás zastihnout např. na pražském Majálesu v květnu.

    V roce 2014 budeme nadále pokračovat v naší činnosti. Již nyní otevíráme přihlašování na nové projekty v zahraničí. Kromě klasických destinací nás zřejmě čeká i několik nových (Bělorusko, Kosovo).
    O našich projektech se můžete dozvědět na naší facebookové stránce www.facebook.com/together.czech.republic

    Pokud byste měli zájem více se zapojit do našich aktivit, kontaktujte Evu Peterkovou na eva.peterkova(zavináč)network-together.eu.

    Autoři