Po úspěchu čtyř ročníků soutěže POHÁR VĚDY s podtituly KOUMES 2012, NOBEL 2013, KVARK 2014 a NEURON 2015 byl zahájen 5. ročník, který má podtitul ROJKO 2016.

    Slavnostní zahájení proběhlo 1. 10. 2015 ve Velkém zrcadlovém sále Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), kde převzal putovní pohár vítězný tým ročníku 2014 z Plzně.
    Soutěž organizuje Asociace malých debrujárů, spolek (AMD) ve spolupráci s MŠMT a dalšími partnery. K projektu se ze zahraničí opět připojují Belgie, Kanada, Německo, Slovensko, Turecko a další země své zapojení projednávají.
    Informace s možností přihlášení a registrace je na www.poharvedy.cz, osobní informace podá Mgr. Petr Zapletal, zapletal@debrujar.cz.

    Rojko 2016 - plakátO soutěži
    Prostřednictvím soutěže Pohár vědy chceme mladou generaci – již od nejútlejšího věku – vést k zájmu o fyziku a další přírodní vědy, který dlouhodobě spíše upadá. Soutěžící týmy řeší ve čtyřech kolech zábavné úkoly, bádají nad problémy a provádějí pokusy. Nejlepší týmy postoupí do mezinárodního finále, které se uskuteční v červnu 2016.
    Letošní pátý ročník Poháru vědy, s podtitulem ROJKO 2016, probíhá pod záštitou MŠMT, za podpory Nadačního fondu Neuron a dalších partnerů a sponzorů. Na přípravě soutěžních úkolů, které každoročně obměňujeme, se podílí lektoři z Katedry didaktiky fyziky Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

    Dílčí cíle projektu
    • zapojit co možná nejširší okruhu dětí a mládeže, od mateřských až po střední školy,
    • na základě více než dvacetiletých zkušeností dále rozvíjet původní debrujárskou myšlenku popularizace a tzv. „odmystifikace“ vědy,
    • vést účastníky soutěže k samostatnosti, minimalizovat pomoc dospělých vedoucích týmu,
    • přitáhnout mladou generaci k soustavnějšímu zájmu o vědu a techniku.

    Rojko 2016 - samolepkaVěříme, že s pomocí kvalitních partnerů a sponzorů budeme i nadále stanovených cílů dosahovat. Organizátor Poháru vědy, AMD ČR je součástí Mezinárodní federace malých debrujárů (FIPD), hnutí působícího ve více než 49 zemích všech kontinentů. Soutěž Pohár vědy navazuje na celou řadu dosavadních aktivit v oblasti popularizace vědy mezi dětmi a mládeží, které AMD pořádá a organizuje již od svého vzniku v roce 1992.
    Putovní pohár, symbol a hlavní výhru soutěže, věnoval Doc. RNDr. Milan Rojko, CSc., čestný prezident českých debrujárů.

    Autoři