Máte jedinečnou možnost znovu nahlédnout do výstavy, která mapovala povodně a jejich dopad na život Prahy v průběhu staletí, včetně poslední velké pražské povodně v roce 2013.

    Muzeum hlavního města Prahy připravilo virtuální prohlídku výstavou Historie povodní v Praze na webových stránkách muzea k 15. výročí srpnové povodně 2002.

    http://www.muzeumprahy.cz/historie-povodni-v-praze/

    Digitalizovaná výstava je převedena do šesti pohledů, prostřednictvím kterých se můžete posouvat prostorem hlavní budovy muzea a kliknutím na interaktivní ikony si rozšířit zážitek o cenné informace. Ve virtuální prohlídce se skrývají sbírkové předměty, které doplňují výkladovou hodnotu výstavy.

    Pro shlédnutí klikněte na červenou ikonku na stránce MMP – Virtuální výstava (odkaz níže) http://www.muzeumprahy.cz/2213-historie-povodni-v-praze/

    Povodeň 2013 - zaplavená loděnice TOM Dumánci (A-TOM) Povodeň v České republice 2013 probíhala ve třech navazujících vlnách: první od 29. května do 5. června po několikadenním dešti především v oblasti Středočeské pahorkatiny, ale i na severozápadě a severovýchodě Čech, druhá a zdaleka ne tak intenzivní přišla v důsledku intenzivních lokálních dešťů do nasycených jihočeských povodí od 10. června do 12. června a třetí, nejslabší vlna od 24. června do 27. června 2013 v oblasti Krkonoš, Jizerských hor a Českomoravské vrchoviny.

    Především v první vlně dosáhly potoky a řeky na mnoha místech úroveň 20 až 50leté povodně, nikterak výjimečně i stoleté.
    Zasaženo bylo celkem 970 obcí na celém území ČR[2] včetně několika velkých měst jako jsou například Ústí nad Labem, Děčín, Praha, Plzeň a České Budějovice; vláda ČR také v neděli 2. 6. 2013 vyhlásila „Nouzový stav“ pro hlavní město Prahu (platil do 19. 6.) a pro kraje Liberecký (do 12. 6.), Jihočeský, Plzeňský (do 19. 6.), Královéhradecký, Středočeský a Ústecký (do 28. 6.),[3] armáda však byla v pohotovosti až do 15. 7. 2013.

    Velký rozbor povodní v r. 2013 najdete na Wikipedii https://cs.wikipedia.org/wiki/Povode%C5%88_v_%C4%8Cech%C3%A1ch_(2013)

    Co dokáže jedna bouřka aneb povodně na táboře (A-TOM) Pokud se chcete podívat, jak mapoval povodňovou pomoc v letech 2009 a 2013 následky velké vody ve spolcích dětí a mládeže server ADAM.cz, zkuste http://www.adam.cz/povodne.html nebo zadejte ve vyhledávání v záhlaví webu heslo #povodne

    Autor