Zlatý oříšek je největším projektem na vyhledávání a všestrannou podporu aktivních, nadaných a úspěšných dětí České republiky.

    Za svou jednadvacetiletou historii se i díky tradičnímu novoročnímu finále v České televizi zapsal do povědomí dětí i dospělých jako projekt otevřený všem snaživým dětem a jejich kolektivům bez rozdílu oboru, kterému se věnují. Nerozhoduje ani etnikum, ani případný handicap. Jedinou podmínkou pro vstup dětí do soutěže je splnění podmínky věkového rozmezí 6 až 14 let.

    ZLATÝ OŘÍŠEK 2019 – VÍTĚZNÁ SEDMIČKA

    1. Roman Červinka – 14 let, České Budějovice – hra na housle
    Výjimečný houslový virtuóz a držitel mnoha ocenění.
    Již ve 2 letech zkoušel hrát na housle jako jeho rodiče, tenkrát mu nevadilo, že jsou papírové. Od té doby získal mnoho ocenění v Čechách i zahraničí. Ač je stále žákem ZŠ, zároveň je i nejmladším studentem Vídeňské univerzity, na kterou úspěšně složil přijímací zkoušky.

    2. Štěpánka Fremlová – 9 let, Skrbeň – Bikros Racing
    Velmi nadějná sportovkyně, majitelka titulu mistryně světa v BMX.
    První horské kolo dostala Štěpánka ve 4 letech a zkusila si sjet závodní dráhu. Sice spadla, ale kopečky na trati ji nadchly a nadšení ji do teď neopustilo. Jezdí velmi dobře technicky, poráží kluky a ze závodů vozí cenné kovy. Naposledy z BMX World Championships 2019 v Belgii.

    3. Jiří Bouška – 8 let, Kameničky – šachy
    Velmi úspěšný šachista a aktuální mistr světa v rapid šachu.
    Ještě ani neuměl číst a už sám trávil mnoho času nad odbornými knihami o šachu a studoval tahy. Nyní veškerý čas věnuje samostudiu hry z knih a počítačovým šachovým programům, každý víkend tráví na turnajích a vozí cenné medaile, třeba zlatou z MS v rapid šachu z Minsku v srpnu 2019.

    4. Martin Novák, Natálie Vališová – 13 let, Kroměříž – Standardní a Latinsko-americké tance.
    V současné době nejúspěšnější taneční pár České republiky ve své kategorii
    Martin s Natálkou se věnují tanci již od mateřské školy, taneční pár tvoří druhým rokem. Jsou členové národního reprezentačního týmu Českého svazu tanečního sportu a Centra talentované mládeže. Jsou velkou nadějí pro český tanec.

    5. Kryštof Vaněk – 14 let, Holešov
    Všestranně talentovaný a úspěšný fotograf, spisovatel, hudebník i sportovec.
    Kryštof se rád dozvídá nové věci a vše, co dělá, dělá s nadšením. Ve 2 letech začal sám vyprávět vlastní příběhy, od 5 let fotografuje, od 7 hraje na flétnu, později přidal i hru na saxofon, oblíbeným sportem jsou extrémní překážkové závody, tzv. Spartan Race. A ve všem je velmi úspěšný.

    6. Daniela Valešová – 13 let, Broumov – klasický balet
    Mimořádně talentovaná tanečnice a sólistka v klasickém baletu.
    2 a půl letou Danielu přijali do hodin baletu pro mimořádný talent. Od té doby veškerý čas věnuje baletu a přípravě na sólovou dráhu. Trénuje v baletním souboru v Hradci i v Broumově, navštěvuje individuální lekce sólistů ND, velkou část prázdnin tráví na soustředěních. A jako sólistka vystupovala v loňské sezóně v baletu Louskáček ve Vinohradském divadle.

    7. Viktor Stocker – 10 let, Kladruby Vlašimi – hra na akordeon
    Výjimečně talentovaný akordeonista, oceněný na mnoha českých i mezinárodních soutěžích. Viktor měl jasno již ve 4 letech, tenkrát ho očarovala harmonika a on prohlásil, že taky na ni bude hrát. Hře na akordeon se věnuje od 6 let. Kromě studia na ZUŠ Viktor dojíždí na hodiny na Pražskou konzervatoř. Pravidelně vystupuje na mnoha koncertech a sbírá úspěchy na mezinárodních soutěžích.

    Zlatý oříšek 2019 – stručná statistika
    Do soutěže se přihlásilo 174 dětí včetně dětských kolektivů. Nejmladšímu účastníkovi Jirkovi Bouškovi bylo 8 let, nejvíce přihlášených a následně nominovaných dětí bylo ve věku 13 let. Díky novému krajskému kolu soutěže téměř třetina soutěžících žije ve Zlínském kraji, nejdelší cestu do Brna absolvoval Jan Šmrha z Větrné Hůrky u Františkových Lázní v Karlovarském kraji.

    www.zlatyorisek.cz

    Půvab Zlatého oříšku je tedy v rozmanitosti oborů. Je ale samozřejmě velmi těžké porovnat výkony z různých oblastí a vodítkem pro výběrovou komisi jsou tak prokazatelné výsledky v přehlídkách, závodech, soutěžích nebo jinak doložené úspěchy. Ze všech soutěžících vybere odborná komise 21 nominovaných. Komisi tvoří fundovaní odborníci z jednotlivých oborů, kteří posuzují soutěžící na základě zaslaných výsledků, úspěchů a krátkého videoklipu. Ten zachycuje jednotlivce nebo skupinu „v akci“ a stává se pak rovněž důležitým podkladem pro výběr sedmi vítězů.

    Zvítězit ve Zlatém oříšku je jednak morálním oceněním, ale znamená i hmotnou podporu. Děti a kolektivy, jež zvítězí, získají v rámci novoročního televizního finále sošku ptáčka se zlatým oříškem v zobáčku a také šek na (letos) 20 000 Kč.

    Za dobu svého trvání Zlatý oříšek podpořil mnoho talentovaných, tvůrčích a aktivních dětí z celé republiky. Řada soutěžících dosáhla vrcholových úspěchů, a je dnes ve svém oboru již pojmem.

    Připomeňme si některé z nich:

    David Navara (ZO 1998) – dodnes náš nejlepší šachista,
    Marek Mráz (ZO 1998) – světově uznávaný vědec,
    Lukáš Vondráček (ZO 1999) – světově uznávaný klavírista,
    Jan Smigmator (ZO 2000) – uznávaný swingový zpěvák,
    Václav Kolář (2004) – Mistr světa a Evropy v Bike trialu,
    Filip Salač (2009) – motocyklový závodník,
    Anna Dušková (2013) – úspěšná krasobruslařka.

    Nesmíme také zapomenout na skvělé soubory dětí. Hned v roce 2008, kdy účast kolektivů byla možná, si Zlatý oříšek odnesl pěvecký sbor Boni Pueri a v dalších letech Kühnův dětský sbor nebo Baby Balet Praha.

    www.zlatyorisek.cz

    Autor